Martti Ahtisaari a jeho vize mezinárodního míru

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (*1937) je nejen významný finský politik a bývalý prezident (v letech 1994–2000). Je to také nositel Nobelovy ceny za mír, kterou mu komise norského parlamentu udělila v roce 2008 za jeho angažování se při řešení složitých mezinárodních konfliktů. Díky svému působení v OSN zanechal Ahtisaari výrazné stopy nejen v historii Finska, ale i v historii mnohých dalších států.

Je poměrně známým faktem, že se podílel na řešení tzv. kosovské otázky, tedy konfliktu, který vypuknul na konci 90. let 20. století po rozpadu Jugoslávie a který vedl ke krvavé a velmi násilné občanské válce mezi kosovskými Srby a Albánci (Kosovo je dodnes formálně součástí Srbska, ale vyhlásilo v roce 2008 jednostrannou nezávislost). Ahtisaari působil na Balkáně jako vedoucí pracovní skupiny OSN pro Bosnu a Hercegovinu a od roku 2005 jako zvláštní vyslanec OSN pro Kosovo. Sehrál významnou úlohu při vyjednávání se Slobodanem Miloševićem, tehdejším prezidentem Srbska, což nakonec vedlo k ukončení bojů na Kosovu. Po vyhlášení nezávislosti Kosova, kterou Srbsko odmítlo, se Kosovo přihlásilo k dodržování tzv. Ahtisaariho plánu stabilizace situace a uspořádání Kosova, jenž multietnické Kosovo vnímá jako respektovaný právní stát, který si sám vládne a respektuje všechny své občany jako rovnocenné. Zajímavé je, že Ahtisaari v tomto plánu ani jednou nepoužil slovo „nezávislost“. Tento plán však nakonec přijat nebyl, protože ani jedna strana nebyla ochotna ustoupit ze svých požadavků.

Méně známé je Ahtisaariho působení v Tanzánii a Namibii. V Tanzánii působil od roku 1973 jako velvyslanec Finska, v Namibii v letech 1977–1982 jako komisař OSN, poté jako zvláštní zástupce generálního tajemníka OSN. Touto a následnou prací po skončení mandátů OSN významně přispěl k dosažení nezávislosti Namibie v roce 1990. Už v roce 1978, v počátcích jeho působení v Africe, do něj mnozí vkládali naděje, že pomůže zemi osamostatnit se od Jihoafrické republiky. I proto mnohé ženy hrdě dávaly svým synům jméno Martti. K dalším významným počinům tohoto mírotvůrce patřil i pokus vyřešit krizi týkající se palestinského uprchlického tábora v Dženínu, který byl obsazen tanky na počátku nového tisíciletí, nebo podpis mírové smlouvy mezi Indonésií a provincií Aceh, čímž byla ukončena krize trvající po několik desetiletí.

Na základě výše zmíněného je jasné, že po více než třicetiletém úsilí o komunikaci mezi národy a o nastolování míru je Nobelova cena v těch správných rukou. A je také jasné, že Ahtisaariho působení výrazně ovlivnilo a stále ovlivňuje politickou situaci mnoha států. Dokládá to i vznik nezávislé finské organizace The Crisis Management Initiative (CMI), která se zabývá prevencí a řešením násilných konfliktů pomocí dialogu a mediace.

Eliška Jiráňová

 

Více k tématu:

http://zpravy.idnes.cz/nobelovu-cenu-za-mir-ziskal-finsky-exprezident-a-vyjednavac-ahtisaari-1za-/zahranicni.aspx?c=A081010_103500_zahranicni_ipl

https://www.euroskop.cz/8956/6837/clanek/ahtisaariho-plan-ke-statusu-kosova-ani-zminka-o-nezavislosti/

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2008/ahtisaari-facts.html

 

Obrázky – zdroj: wikimedia commons

Martti Ahtisaari, laureát Nobelovy ceny za mír za rok 2008:

Martti Ahtisaari o vyjednávání v Namibii, Acehu a Kosovu:

Prezentace organizace CMI:

 

 

Úvod > Finsko100 > Martti Ahtisaari a jeho vize mezinárodního míru