Kuželky? Pétanque? Ne – mölkky!

Kuželky a pétanque jsou hry, které získaly popularitu mezi lidmi každého věku po celém světě. Ne každý už ale slyšel o jejich mladším kamarádovi původem z Finska. Házecí hru mölkky někteří lidé přirovnávají ke kuželkám nebo francouzské hře pétanque i přesto, že původ nemá ani v jedné z těchto her.

Tato finská hra byla vytvořena v 90. letech společností Tuoterengas ve finském Lahti. Hra vychází z pravidel v tradiční karelské házecí hry kyykkä, při níž se háže metrovým polenem na dřevěné kuželky. Kyykkä však není přístupná každému, protože vyžaduje velkou fyzickou zdatnost a sílu a je náročná i na prostor.

Naproti tomu mölkky lze hrát v podstatě kdekoliv, hra není fyzicky náročná a základní pravidla jsou jednoduchá a jasná. Hrací sada na mölkky obsahuje dvanáct různě očíslovaných dřevěných kuželek a jeden házecí kolík. Kuželky měří 15 a házecí kolík 22 centimetrů. Celá sada je jednoduše přenosná v malé bedničce, takže není problémem přibalit ji s sebou třeba do parku na piknik s kamarády. Hrací sada se vyrábí i v jiných velikostech, které jsou ale spíše kuriozitou. Existuje například kapesní verze mölkky, kde házecí kolík měří jenom 6 centimetrů.

Kuželky se postaví do vzdálenosti asi 3-4 metrů od odhodové čáry, záleží na dohodě hráčů, dle předepsaného postavení. Pak již začíná samotná hra. Hráči se střídají v odhazování, přičemž jejich cílem je házecím kolíkem shazovat očíslované kuželky. Spadlé kuželky se pak znovu staví na místě, kam dopadly, takže se od sebe v průběhu hry různě vzdalují a zase přibližují. Pokud hráč shodí více kuželek, dostane tolik bodů, kolik kuželek leží na zemi. Pokud shodí pouze jednu kuželku, počet bodů závisí na čísle kuželky. Při shození kuželky s číslem sedm tedy dostane sedm bodů. Cílem hry je získat přesně 50 bodů, pokud hráč překročí tuto hranici, jeho skóre se vrací na 25 a hráč musí znovu dohazovat do 50.

Mölkky je velmi mladá venkovní hra, která ovšem rychle získává příznivce po celém světě. Také v České republice existuje organizace Český svaz mölkky, která sdružuje příznivce této hry a pořádá různé turnaje. V srpnu 2017 svaz uspořádal mistrovství světa v českém Rakovníku, na němž se sešlo 112 družstev z celého světa. Na turnaji bylo skvěle vidět, že se jedná o hru opravdu pro každého. Soutěžili jak náctiletí, tak lidé důchodového věku, ženy i muži, sportovní nadšenci i jinak nesportující lidé. Kdyby se vám někdy naskytla příležitost si mölkky zahrát, neváhejte a zkuste si to také.

Hana Kalábová

 

Více k tématu:

http://www.molkky.cz

https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6lkky

 

Obrázky – zdroje: Z. Vorlíková, wikimedia commons

 

Kapesní verze mölkky má na výšku jen 6 cm:

Ukázka přípravy a hraní hry:

 

 

 

Úvod > Finsko100 > Kuželky? Pétanque? Ne – mölkky!