Finský metal – čím je jedinečný?

Finsko není známé jenom jako země tisíců jezer nebo země, kde se ročně vypije nejvíc kávy, ale může se pyšnit také jiným prvenstvím. Tímto prvenstvím jsou metalové skupiny, kterých má Finsko na osobu nejvíc na světě. Zatímco v dalších metalových zemích, Švédsku a Norsku, připadá 27 metalových kapel na 100 000 obyvatel, Finsko je dvojnásobně předstihuje – 54 skupin na 100 000 obyvatel. Známý finský vtip říkáže polovina Finů hraje v metalových skupinách a druhá polovina jsou metaloví fanoušci. Navíc jedním z nejčastějších důvodů, proč se cizinci rozhodnou studovat finštinu, je právě záliba ve finském metalu, což svědčí i o jeho obrovské popularitě ve světě.

Počátky vzniku finského metalu sahají do počátku 80. let. V této době zažívaly ve světě svůj první úspěch skupiny jako Metallica nebo Slayer, které hrály v novém, tvrdším stylu. Tento nový žánr se prosadil samozřejmě i ve Finsku a způsobil přelom v celé finské rockové kultuře. Za první finskou metalovou kapelu můžeme považovat Stone. Po té, co se proslavila, začaly ve Finsku vznikat nové heavy metalové skupiny a postupně si i hudební vydavatelství začala všímat jejich prodejního potenciálu.

Přesto se však nestalo nic převratného až do druhé poloviny 90. let, kdy se jak ve Finsku, tak i v zahraničí rychle proslavily skupiny HIM, Nightwish a Apocalyptica. Důvodem úspěchu byly kromě jiného i nové styly, které tyto kapely na metalovou scénu přinesly. HIM se podle vlastních slov řadí k love metalu. Skupina je známá svým logem zvaným heartagram, který symbolizuje lásku a nenávist. Nightwish se proslavili tzv. symfonickým metalem neboli směsí opery a tvrdé hudby. Zpěvačkou skupiny byla dlouhá léta Tarja Turunen, jejíž jedinečný operní hlas odlišoval Nightwish od ostatních skupin. Členové kapely Apocalyptica vystudovali na Sibeliově akademii v Helsinkách klasickou hudbu: tři z nich hru na violoncello a čtvrtý hru na bubny. Spojením klasické hudby a metalu tak rovněž vytvořili unikátní symfonický metal. Za zmínku rozhodně stojí také skupiny Stratovarius, Sonata Arctica, Amorphis, Children of Bodom, Korpiklaani a Lordi, které nepochybně pomohly proslavit Finsko po celém světě jako kolébku metalu.

Proč je tedy finský metal tak oblíbený? Finská metalová hudba je melodramatická, citově upřímná a možná trochu ostřejší. Finové jsou melancholičtí a vážní, což se odráží i v jejich hudbě. Drsnost a občas až bezútěšná melancholie finského metalu má údajně hlubší příčinu: typické finské prostředí, k němuž patří dlouhá zima, tma, příroda a chlad. Kromě toho prý podle mnoha hudebních fanoušků zní v pozadí finské metalové hudby upřímnost a čestnost. Pravděpodobně zásluhou všech těchto vlastností je finský metal tak jedinečný, oblíbený a přitažlivý.

 

Eva Rýdza

 

Několik ukázek z tvorby finských metalových skupin zde:

Apocalyptica: Faraway

Sonata Arctica: The Wolves Die Young

HIM: The Funeral Of Hearts

Stratovarius: Hunting High and Low

Nightwish: Wish I Had An Angel

 

Obrázek – zdroj: yle.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úvod > Finsko100 > Finský metal – čím je jedinečný?