Očista těla i duše

Jít do bazénu znamená zklidnit tělo i duši. Pro návštěvu bazénu ve Finsku to platí dvojnásob. V každém totiž najdete aspoň jednu saunu. Pokud nepatříte k milovníkům saunování nebo máte problémy se srdcem, přesto do veřejného bazénu ve Finsku zajděte. Stojí to za to!

Nikdo na vás nekřičí už u pokladny: „Zout boty!“ Přesto je v šatnách i v té největší plískanici čisto. Venkovní obuv odložte až do skříňky, kam si uschováte svoje svršky a další osobní věci. Šatny jsou vždy oddělené, zvlášť pánské a dámské. Každý bazén má svůj vlastní návštěvní řád, obvykle se ale liší jen v nuancích. Veškerá hlášení uslyšíte hned čtyřikrát: finsky, švédsky, anglicky a rusky. Z hygienických důvodů je zakázáno plavat v plaveckých šortkách. Přišli jste si zaplavat, ale až v šatně jste zjistili, že nemáte plavky ani ručník? U pokladny vám obojí za poplatek půjčí. Od plavčíka si pak můžete zdarma vypůjčit plavecké brýle.

Plastové tašky s ručníkem a toaletními potřebami nelemují bazén, ale zůstávají v prostoru sprch, kde je plno speciálních poliček, často zajímavě řešených. Rozhodně se nebudete potýkat s nedostatkem háčků nebo přihrádek a se svými věcmi se šťastně shledáte! Ze sprchy můžete zamířit přímo do tradiční finské sauny, kde se lije voda na kamna, aby vzniklo blahodárné löyly (zvýšená vlhkost horkého vzduchu). V sauně jsou všichni nazí a sedí buď na ručníku nebo na pefletti – speciálním kousku látky nebo jiného materiálu, který má dvojí účel. Kromě hygienického chrání sedací část před dotykem rozpálených prken. Ve vybraných bazénech mají dokonce vastasaunu, respektive vihtasaunu, která je více roztopená, a můžete se v ní šlehat březovou metličkou. Buď si přineste svoji, čerstvě natrhanou, nebo si kupte u pokladny bazénu zmraženou – v sauně roztaje hned a krásně provoní vaši kůži i saunu. Zmíráte-li horkem a studená sprcha vám po sauně není dost, ponořte se do ledového bazénku, který najdete buď přímo ve sprchách, nebo poblíž plaveckého bazénu. V dalším saunovacím kole zkuste pro změnu eukalyptem vonící páru.

Než v bazénu skočíte do jedné z drah, rozmyslete si, co chcete dělat. Vlnolamy oddělují dráhy pro kondiční plavce, zvlášť plavou pomalejší a rychlejší. Ti, kteří se věnují běhu ve vodě, neboli aqua joggingu (vesijuoksu), mívají vyhrazené dráhy dvě, aby mohli běhat „dokolečka“. Zdá se vám, že běhání s nadlehčovacím pásem není vůbec namáhavé? Tak si ho vyzkoušejte a uvidíte, že není jen tak překonat jednu délku bazénu a nezpotit se. Tato vodní aktivita je ve Finsku velmi populární. Kromě volného plavání probíhají v bazénu speciální kurzy a lekce pod vedením cvičitelů.

Po plavání a závěrečné sauně si můžete opláchnout chodidla dezinfekcí a odebrat se do šatny. S oblékáním spěchat nemusíte. Vstup do bazénu je obvykle na dvě a půl hodiny, tak se ani před odchodem nehoňte. Klidně si ještě oloupejte mandarinku nebo banán, jen nezapomeňte i zde třídit a slupky vyhodit do speciálního koše na bioodpad.

 

Alžběta Štollová

 

P.S.: V centru Helsinek stojí bazén, kde si můžete zaplavat nazí. V úterý, ve čtvrtek a v pátek plavou muži, ostatní dny jsou vyhrazeny ženám. Neoklasicistní budovu Yrjönkadun uimahalli navrhl architekt Väinö Vähäkallio. Vzorem mu byly městské lázně Centralbadet ve Stockholmu. První a nejstarší stále fungující veřejný bazén ve Finsku je přístupný od roku 1928 a obklady do něj dodala československá firma RAKO. První patro představuje standardně vybavený bazén, druhé připomíná lázně, ve kterých nechybí dřevem vytápěná sauna, lehátka a kavárna, kam nesmíte jinak než v županu.

 

Městský bazén v Jyväskylä se hlásí ke svému architektovi už názvem AaltoAlvari.

 

Dvouposchoďový komplex bazénů poblíž největšího severského nákupního centra Itäkeskus v Helsinkách je zahloubený ve skále. Prostor pojme až tisíc návštěvníků a dá se proměnit v protiletecký kryt pro 3800 obyvatel.

 

Obrázky – zdroje: hel.fi; wikimedia commons.

Úvod > Finsko100 > Očista těla i duše