Volitelné předměty v ZS 2023

V ZS 2023 nabízí oddělení finských studií ÚGS tyto volitelné předměty:

Co má společného tetřívek obecný či zajíc bělák s britským patronem Finska? Kolik stálo pivo ve Finsku 12. století? Je Bílá smrt pouze fenoménem 20. století? Na jakých lyžích lze dohnat koňské spřežení na zamrzlém jezeře?
Přednáškový kurz představí na příkladu a rozboru textů proměnu postavy sv. Jindřicha Uppsalského v průběhu dějin finské literatury od středověké a raně novověké latinské hagiografie a kronikářství přes vernakulární folklorní echo až po finský romantismus a fin de siècle. Kurz je vhodný i jako úvod do dějin literatury Finska. Primární textu budou mít posluchači k dispozici v originálu i překladu do češtiny. Podmínkou atestace je vypracování a přednesení referátu na relevantní dílčí téma schválené vyučujícím.

 

AFN600020 Česko-finské kulturní vztahy v průběhu dlouhého 19. století (dr. Tomáš Masař)

Základním cílem jednosemestrálního kurzu je seznámit studenty s dějinami národně emancipačních hnutí v Českých zemích a ve Finsku od konce 18. století až do získání nezávislosti na konci 1. světové války. V návaznosti na to pak  budou studenti na základě studia soudobých pramenů (odborné i tematické publikace, články v novinách a časopisech, osobní korespondence a další) analyzovat vzájemné kontakty obou národních hnutí. Jednalo se jak o kontakty přímé, vycházející z návštěv českých (Dobrovský, Kořenský, Guth-Jarkovský) a finských (Snellman, Ahlqvist, Almberg, Mikkola) Finska, resp. Českých zemí, tak i nepřímé, založené na studiu druhé země a její kultury (Kollár, Havlíček Borovský či Nebeský, nebo na druhé straně Runeberg a Yrjö-Koskinen). Z těchto kontaktů a styků pak vycházelo množství vzájemných srovnání. Právě na ta pak bude v kurzu zaměřena bližší pozornost a jedním z hlavních úkolů studentů bude diskutovat a analyzovat, na jakém základě probíhala vzájemná česko-finská srovnávání. Zároveň se také budou snažit zjistit, které aspekty emancipačního vývoje byly při těchto komparacích pro české a finské obrozence důležité a které naopak považovali za marginální. V neposlední řadě pak budou studenti na základě výše zmíněných pramenů sledovat, zdali tyto kontakty sloužily i k inspiraci při formování vlastních emancipačních cílů, případně jaké strategie se k tomu používaly.

 

AFN200035 Úvod do sámského jazyka a literatury (dr. Michal Kovář)

Kolik saivů vlastnil průměrný Sám? Vzkvétal v Laponsku barok? Co udělat, abych se stal sámským kouzelníkem? A na co se Sámů rozhodně neptat?
Seminář seznámí posluchače s historií, literaturou a kulturou významné etnické menšiny Skandinávie, Finska a severozápadu Ruska, podá obraz jejich života v historických souvislostech a seznámí studenty i s hlavními rysy sámských jazyků. Podmínkou atestace je vypracování je napsání a odevzdání seminární práce v rozsahu cca deseti normostran detailněji popisuje a rozebírá zvolený fenomén spadající do některého z hlavních tematických okruhů. Na tento úvodní seminář navazuje v letním semestru praktický kurz severní sámštiny pro začátečníky.
Úvod > kurzy > Volitelné předměty v ZS 2023