Severský literární večer 10. 6. i s finskou autorkou

Skandinávský dům a veletrh Svět knihy Praha pořádají v pátek 10. června v Ateliéru Evropa na Výstavišti v Holešovicích tradiční literární večer se severskými spisovateli. Pozvání přijali čtyři severští autoři.

Od 19 hodin se uskuteční diskuse s norskou spisovatelkou Ninou F. Grünfeld a finskou spisovatelkou Petrou Rautiainen. Autorky budou debatovat o svých knihách, které nyní vycházejí v českém překladu a které spojuje zasazení do historie a hledání rodinných kořenů. Zatímco v čistě fiktivním románu Petry Rautiainen Popel a sníh novinářka Inkeri Lindqvistová pátrá po osudu svého manžela, který za nevyjasněných okolností zmizel v zajateckém lágru v Laponsku, Nina Grünfeld v knize Frida rozkrývá skutečný příběh své babičky, která za druhé světové války sdílela osud mnohých dalších Židů.

Moderuje Marek Šík.

Od 20 hodin budou diskutovat švédská spisovatelka Nina Wähä a dánská spisovatelka Sara Blædel. Tvorba těchto autorek je charakteristická odhalováním tajemství, smyslem pro napětí a poutavým vyprávěním. Detektivka Dávno ztracená Sary Blædel je nejnovějším dílem série o vyšetřovatelce Louise Rick, která tentokrát vyšetřuje dávnou vraždu ženy, jíž množství Dánů posílalo na bankovní účet záhadné vysoké finanční obnosy. Odkaz Niny Wäha se zase soustředí na rodinu žijící na severu Skandinávie na hranicích Švédska a Finska, která je nucena vypořádat se s minulostí.

Moderuje Helena Stiessová.

Besedy doplní scénické čtení úryvků v podání herečky Marie Jansové a po skončení jednotlivých bloků bude možnost nechat si podepsat knihy.

Dánsky, finsky, norsky a švédsky, tlumočeno do češtiny.

Ke vstupu na akci je třeba se prokázat vstupenkou na veletrh.

Úvod > akce > Severský literární večer 10. 6. i s finskou autorkou