Finská pivní revoluce

Středoevropany obvykle zajímá cizí kultura pití alkoholických nápojů. Evropský sever je v jejich představách spojen hlavně s tradicí rychlé konzumace kořalky a prohibice. Je sice pravda, že v severských zemích má na distribuci silnějších alkoholických nápojů včetně silných piv a vína monopol stát, prohibice však byla ve Finsku zrušena již v roce 1932 po čtrnácti letech platnosti. Cenovou strategií se pak stát snaží již nějakou dobu přivést Seveřany ke kultuře vína. Finský státní obchodní řetězec Alko nabízí relativně široký výběr kvalitních vín z celého světa, a to v cenovém rozmezí od sedmi do desítek eur.

Vedle kořalky má ve Finsku silnou pozici i pivo. Těžko říct, zda jde o kontinuální severskou tradici vedoucí od vroucích piv ze severských ság a kultické výroby piva v kalevalských runách až k vaření lehkého letního piva k osvěžení při senoseči. Před deseti lety bylo ve Finsku jen několik velkých pivovarů, jež si příliš nekonkurovaly, a podle toho také jejich produkty chutnaly. V současnosti jsou v módě stejně jako na mnoha jiných místech ve světě malé pivovary. Jde buď o rodinné podniky, nebo o pivovary obecní, jež pomáhají i v malých obcích obnovovat modernitou a urbanizací poničenou politeiu. Kolem malých pivovarů vznikají obecní hospody, kalendářní slavnosti a jiné akce, na nichž pivo plní svůj původní socializační účel. Dochází i ke sdílení várek mezi sousedskými pivovary, a tím i ke konkrétnímu partnerství mezi sousedními obcemi. V malých pivovarech se nejčastěji vaří speciální, silnější a globální piva, jež jsou co do chuti v rámci svého typu víceméně zaměnitelná, což ovšem známe i z českých zemí a což má svou příčinu pravděpodobně v identických podmínkách a způsobech vaření. Změnil se i způsob servírování. Dnes ve Finsku už málokdy dostanete pivo podchlazené nebo „krkavé“, přesycené oxidem uhličitým.

Finská pivní revoluce zdola přinutila k proměně také velké pivovary, jež rozšířily sortiment, zkvalitnily své základní výrobky a přestaly ječný slad řezat kukuřicí. Snad s výjimkou výrobků pivovaru Olvi v Iisalmi lze bez větších obtíží konzumovat jakékoli pivo kteréhokoli velkého finského pivovaru: Karhu, Koff, Lapin kulta, Karjala a další.

Finské pivo svou kvalitou dnes odpovídá většině českých piv. Přesto jsou česká piva ve Finsku stále oblíbená, nejčastěji se tam setkáte se Zlatopramenem a Kozlem. Rozdíl mezi českými a finskými pivy zůstává především v ceně. Čepované pivo v restauracích je jen vzácně k dostání pod čtyři eura. V obchodech je možné koupit piva kolem jednoho eura, ta však nelze příliš doporučit. Téměř všechna piva nad 2,5 eura jsou však již vynikající. Výjimečný zážitek pak pro mě představovaly jubilejní světlé ležáky – opět s výjimkou výrobků Olvi – navařené ke stému výročí nezávislého Finska.

Michal Kovář

 

Obrázky – zdroje: M. Kovář, wikimedia commons

 

Pivo roku 2011:

Restaurace s minipivovarem jménem Koulu se nachází v Turku:

Jedno z nejznámějších finských piv – Lapin Kulta – se vyrábí v severofinskémTorniu již od roku 1873:

 

 

 

Úvod > Finsko100 > Finská pivní revoluce