Naštvaní ptáci

Zpěv ptáků je ve finské přírodě všudypřítomný. Na území Finska žije 471 druhů ptáků, přičemž mnohé z nich nelze spatřit jinde v Evropě. Bohužel pro fanoušky přírody se tento článek nezabývá ptáky ve volné přírodě, nýbrž těmi uvězněnými na obrazovkách mobilních telefonů, tabletů a počítačů.

Herní průmysl je jedním z nejvýdělečnějších odvětví a tvoří podstatnou část finského HDP. V současné době ve Finsku působí kolem 280 firem zabývajících se vývojem videoher. Finské videohry jsou známé po celém světě, mezi nejznámější patří například Clash of clans, Super Stardust, Max Payne nebo FlatOut. Nejproslulejší a nejúspěšnější hrou je ale bezpochyby hra Angry Birds vyvinutá finskou společností Rovio.

Hráč v ní hraje za ptáky, kteří jsou rozzuření na prasata kvůli tomu, že jim ukradla vejce. Cílem hry je získat vejce zpět. Hráč vymršťuje ptáky do herního pole pomocí praku a snaží se tak zasáhnout a zneškodnit prasata. V průběhu hry se setkává s různými druhy ptáků i prasat. První verze hry byla vydána v roce 2010 pro mobilní telefony, posléze byla pro velký úspěch vytvořena i verze pro herní konzole a počítače. Dosud překonala hranici sta milionů stažení.

Hra je oblíbena hlavně kvůli jednoduchosti základního konceptu a je přístupná jak malým dětem, tak starším hráčům. Má několik kapitol, které vždy obsahují několik dobrodružství. Celé kapitoly jsou tematicky jednotné a jejich názvy jsou často slovními hříčkami odkazujícími na ptáky nebo prasata. Například jedna z kapitol nese název Birdday party, který je slovní hříčkou k Birthday party (narozeninová oslava), a celá se nese v duchu narozeninové oslavy: na herním poli jsou balonky a dorty a ptáci mají špičaté papírové čepičky.

Pro velký úspěch hry vzniklo i mnoho jejích verzí, které jsou opět celé tematicky sladěné. Například hra Angry Birds Space se odehrává ve vesmíru a ptáci se zde musí vypořádat se změnami zemské přitažlivosti, hra Angry Birds Rio se odehrává v brazilském Rio de Janeiro a ve verzi Angry Birds Seasons se s ptáky setkáváme v různých ročních obdobích. V současnosti mohou fanoušci hrát i turnaj na facebooku, kdy soutěží s jinými uživateli. Každý týden se hraje nový turnaj s novými dobrodružstvími, která mohou, ale nemusí být, tematicky zaměřená.

Angry Birds jsou dnes již známou značkou. Vyrábějí se jako plyšáci, přívěsky na klíče, batohy, bonbony, sušenky a další spotřební zboží. Kromě jiného také existují krátká vtipná videa uveřejňovaná na internetu, která vyprávějí různé příběhy ze života ptáků. V roce 2016 dokonce vznikl celovečerní film The Angry Birds Movie.

Značka svého jména ale nevyužívá pouze ke komerčním účelům. Snaží se prostřednictvím svých produktů mezi hráče šířit i osvětu o důležitosti ochrany životního prostředí. V jednom turnaji na facebooku tak hráči museli kromě zneškodňování prasat také osvobozovat tygry z klecí a na konci každé kapitoly byly uvedeny informace o současné situaci tygrů, která je způsobena ničením deštných pralesů, a krátká doporučení, jak se chovat šetrně, aby se nemusely kácet další lesy.

Hana Kalábová

 

Zdroj obrázku: http://angrybirds.wikia.com/wiki/Angry_Birds

Krátké vtipné video ze života Žluťase (v originále Chuck) a Ruďáka (v originále Red):

Úvod > Finsko100 > Naštvaní ptáci