Severský literární večer na Světu knihy – 10. 5. 2019

Skandinávský dům a veletrh Svět knihy Praha pořádají tradiční literární večer se severskými spisovateli, který se bude konat v Lapidáriu Národního muzea (Veletržní 422, Praha 7) v pátek 10. 5. 2019 od 19:00 do 21:00.

Od 19:00 budeme besedovat s finskou spisovatelkou Rosou Liksom a s dánskou spisovatelkou Idou Jessen. Autorky budou debatovat o svých knihách, které vyšly nedávno v českém překladu a které spojuje zasazení do historie a téma nevydařeného manželství. Román Paní plukovníková Rosy Liksom pojednává o ženě, kterou zocelí drsná finská příroda i druhá světová válka a která hledá sílu vzepřít se manželově despocii. Ani hrdinka románu Nový čas Idy Jessen neprožila na dánském venkově počátku 20. století zrovna šťastné manželství. Po smrti odtažitého manžela, pro něhož byla spíše služkou než partnerkou, vzpomíná na minulost a zároveň se před ní otevírá šance na nový začátek.

Moderuje Lada Halounová.

Ve 20:00 přivítáme norského historika, novináře a spisovatele Mortena Strøksnese, jenž se českým čtenářům představil žánrově stěží zařaditelnou Knihou o moři aneb Umění ulovit na otevřeném moři z gumového člunu žraloka, ověnčenou cenou Magnesia Litera za nejlepší překlad roku 2018 v podání Jarky Vrbové, a švédskou lékařku, ilustrátorku a spisovatelku Beu Uusmu, autorku neméně obtížně zařaditelné knihy Expedice. Můj milostný příběh o balónové výpravě Salomona Andréeho k severnímu pólu v roce 1897 a o pátrání po jejím osudu. Oba autoři kombinují reportážní styl s esejí i odborným výkladem, v případě Strøksnese dokonce i s krásnou literaturou. Expedice zase zaujme svým grafickým zpracováním.

Moderuje Barbara Gregorová.

Besedy doplní scénické čtení úryvků v podání herečky Marie Jansové a po skončení jednotlivých bloků bude možnost nechat si podepsat knihy.

Dánsky, finsky, norsky a švédsky, tlumočeno do češtiny.

Vstup volný

Akce se koná ve spolupráci se severskými velvyslanectvími v ČR, veletrhem Svět knihy Praha, Národním muzeem, literárními nadacemi FILI, NORLA a Dánským uměleckým fondem. Literární projekt Skandinávského domu v roce 2019 podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Magistrát hl. m. Prahy.

Úvod > akce > Severský literární večer na Světu knihy – 10. 5. 2019