Volitelný kurz – Finská lyrika v průběhu věků

V ZS 2018 bude v rámci výuky na Oddělení finských studií ÚGS probíhat semestrální kurz zaměřený na finskou lyriku (AFN200034). Účastníky seznámí s hlavními směry, trendy a tendencemi finské poezie od ústní lidové slovesnosti po současnost. Třináct hodinových přednášek se prostřednictvím jednotlivých sond postupně zaměří na výrazná období a tvorbu zásadních osobností, které utvářely finskou lyriku v průběhu věků. Na každou přednášku naváže interpretační seminář věnovaný analýze vybraného básnického textu s využitím některé teorie či přístupu, které rezonují v současné finské literární vědě.

Kurz, který povede Mgr. Michal Švec ve spolupráci s Mgr. Janem Dlaskem, Ph.D., probíhá v rámci projektu Dějiny finské poezie ve světle soudobé finské literární vědy financovaného Grantovou agenturou Univerzity Karlovy. V následujícím kalendářním roce na něj naváží dva překladatelské workshopy směřující k vydání průřezové překladové antologie finské poezie.

Kurz se koná každý čtvrtek od 14.10 do 15.45 (45 minut přednáška + 45 minut seminář). Podmínkou získání atestace je aktivní účast včetně přípravy, tj. četby jednoho textu týdně. Přednášky i seminář budou probíhat v českém jazyce a jsou vhodné i pro studenty nižších ročníků finštiny či zájemce z jiných oborů.

Úvod > kurzy > Volitelný kurz – Finská lyrika v průběhu věků