Oranžové nůžky

Kdo by je neznal? Univerzální ergonomické nůžky s oranžovou rukojetí se staly vlajkovou lodí firmy Fiskars v roce 1967, kdy helsinský obchodní dům Stockmann vyprodal první dodávku v počtu tisíc kusů během několika málo týdnů. Zajímavé je, že barva rukojeti byla vlastně dílem náhody. Designéři původně počítali s černou, karmínově červenou nebo zelenou, ale pro zkušební odlitek v továrně využili i zbytek sytě oranžového plastu používaného při výrobě odšťavňovače. Při interním hlasování v obchodním oddělení firmy pak mezi výše zmíněnými zvítězila právě tato barevná varianta. Popularita tohoto klasického modelu, kterého se dosud prodalo více než miliarda kusů, nastartovala i mezinárodní průlom do té doby národní společnosti, takže v současnosti provozuje Fiskars několik továren v různých koutech světa, např. v americkém Wisconsinu či v Indii.

Dějiny firmy však sahají mnohem hlouběji než do šedesátých let minulého století. Společnost pojmenovanou po vesnici v jižním Finsku, kde má sídlo, založil v roce 1649 nizozemský obchodník Peter Thorwöste. Původně malá manufaktura na výrobu ocelových nástrojů, kterými na počátku byly hlavně zemědělské pluhy či motyky, se postupně rozrostla v továrnu s první vysokou pecí ve Finsku. Když ji v roce 1822 odkoupil lékárník z Turku Johan Jacob Julin, začala továrna vyrábět také nástroje pro domácnost jako nože, vidličky či nůžky a tyto výrobky postupně převládly.

Dnes Fiskars, nejstarší nepřetržitě fungující výrobní společnost ve Finsku, produkuje kromě ikonických nůžek hlavně sekery a zahradní nářadí, ale do portfolia společnosti patří také příbory či další kuchyňské náčiní. V žebříčcích kvality dlouhodobě zaujímá pozici druhé nejváženější finské značky, hned za čokoládami Fazer. A pozor: firma si je natolik jistá kvalitou svých výrobků, že na ně poskytuje doživotní záruku. Takže až si budete chtít koupit nůžky na celý život, pak jedině Fiskars, samozřejmě oranžové. Jen pozor na padělky, protože právě tyto nůžky patří také k nejčastěji napodobovaným finským výrobkům.

Lenka Fárová

 

Obrázky – zdroj: wikimedia commons

V obci Fiskars lze navštívit muzeum a obchod s výrobky známé značky v budově s hodinovou věží z r. 1826, v níž původně sídlila místní škola:

I sekery Fiskars jsou oranžové:

 

Úvod > Finsko100 > Oranžové nůžky