Pozvánka na kurz „Life and Biography in the Middle Ages“

Centrum pro studium středověku FF UK a Ústav germánských studií FF UK zvou na sérii přednášek v rámci kurzu Life and Biography in the Middle Ages. Všechny přednášky a diskuse budou vedeny v anglickém jazyce, jednotlivá sezení povedou pozvaní profesoři českých a zahraničních univerzit.

Cílem semináře je zobrazit podoby a formy, jichž ve středověku nabýval žánr biografie. Seminář se pokusí pokrýt široké rozpětí středověkých kultur a jazyků a zohlední životopisná díla latinská, židovská, středohornoněmecká, okcitánská, staroseverská, balkánská. Současně by se ale rád pokusil zmapovat až panoptikální přehlídku postav, jež středověká kultura životopisem v té či oné formě poctila: pohanské a křesťanské krále, světce, samozřejmě Ježíše, a hrdiny ale i dobrodruhy, padouchy a temné hrdiny.

Seminář by se nicméně nerad vyčerpal popisem a literární analýzou jednotlivých životopisných žánrů a děl. Základem, který by měl stát za všemi jednotlivými příspěvky, by měla být otázka po tom, co bylo pro středověkého člověka na lidském životě podstatné, co mu v jeho očích dávalo hodnotu a konstituovalo jeho smysl.

První přednášku prosloví dr. Michal Kovář z FF MU a bude se týkat biskupa Henrika, známé to postavy raných finských dějin:

22. 2. | A Bishop | Double life of Henry. Metaphor in the Finnish St. Henry of Uppsala Legend

Celý program kurzu k dipozici zde.

kód předmětu v SIS: ASK200217

místo konání: nám. Jana Palacha 2, Praha 1, m. č. 319

čas: čtvrtky od 17:30 do 19:00

kontaktní osoba: Jiří Starý | jiri.stary@email.cz

Úvod > konference a přednášky > Pozvánka na kurz „Life and Biography in the Middle Ages“