Finsko voní po kávě

V jaké zemi byste tipovali největší spotřebu kávy na světě? Ve Francii, zemi chic kaváren? Nebo v Itálii, zemi, která dala světu espresso? Samá voda. Největšími milovníky kávy na světě jsou Finové.

Zní to jen těžko uvěřitelně, ale statistiky mluví jasně – Finové předčí ve spotřebě kávy i takové velmoci, jako je Itálie nebo Brazílie. Každé sté kávové zrno, které se v celém světě vyprodukuje, putuje do Finska. Finové spotřebují ročně deset kilogramů kávy na hlavu – to znamená, že každý Fin vypije průměrně 4 espressa za den. S těmi espressy to ovšem nebude tak horké, neboť Finové preferují úplně jiný způsob přípravy kávy – tak, jako se v českých zemích dlouhá léta držel v oblibě klasický „turek“, ve Finsku zase nedají dopustit na filtrovanou kávu neboli suodatinkahvi. Konvičku s přefiltrovanou kávou naleznete ve Finsku opravdu téměř všude, třeba i v trafice.

Přestože jsou Finové vášnivými milovníky kávy, obyvatele tradičních kávových zemí obvykle finská káva nijak neohromí. Filtrovaná káva se ve Finsku nalévá do velkých hrnků, neprochází při přípravě žádným tlakem, takže chybí i tradiční jemná pěna, která je na povrchu každého správně připraveného espressa. Běžná finská káva mnohem více připomíná Americano, tedy kávu, která je v oblibě především v USA a kterou pravověrní kávoví znalci považují za zneuctění kávového zrna.

Finská káva vás jistě zaujme i svou chutí – je totiž mnohem kyselejší, než jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí. Je to způsobeno především tím, že Finové dávají přednost tzv. světlému pražení. Světlé pražení, kdy kávové zrno získá jen skořicovou, nikoliv tmavě hnědou barvu, dodává nápoji ovocný a nakyslý tón, zatímco tmavé pražení dodává kávě hořkost.

Káva se do Finska dostala už na začátku 18. století (spolu s bramborami) a od té doby se těší mimořádné oblibě. Stejně jako je tomu u mnoha jiných produktů, i u kávy Finové preferují domácí značku – ikonickou kávou je Juhla Mokka od firmy Paulig a klasikou je i značka Presidentti ze stejného koncernu. Juhla Mokka i Presidentti se ve Finsku vyrábí již od roku 1929 a v posledních letech přidala do svého portfolia i moderní varianty kávy – od tmavě pražené, která má ovšem na finském trhu stále ještě minoritní podíl, až po Fair trade a biokávu.

Hnědý voňavý nápoj byl součástí i finských oslav stého výročí nezávislosti: servírování kávy kolegům a přátelům – finská „káva o páté“ – se rozšířila po celé zemi. Bez kávy si Finové zkrátka nedokáží svůj život vůbec představit. Slouží k oslavám, ale i jako vzpruha v dobách, kdy Finům není úplně hej. Ostatně jak zazní v nejnovějším filmu Akiho Kaurismäkiho Druhá strana naděje (2017): „Časy jsou zlé. Dáte si kávu?“

Barbora Skálová

 

Obrázky – zdroje: mtv.fi, paulig.fi, pauligprofessionals.com

Tradiční kávová značka Presidentti firmy Paulig:

Juhla Mokka – už od r. 1929:

Co by byla finská káva bez něčeho sladkého k zakousnutí aneb kahvi ja pulla:

 

 

 

 

 

 

Úvod > Finsko100 > Finsko voní po kávě