Linux – finský úspěch na poli výpočetní techniky

Na přelomu tisíciletí slavilo Finsko mnohé úspěchy na poli techniky. Z těch nejvýznamnějších můžeme jmenovat například úspěch firmy Nokia v oboru telekomunikačních technologií nebo vynález bezdrátového pulsmetru, přístroje k měření tepové frekvence, firmou Polar Electro. Neméně důležitým počinem bylo vytvoření počítačového operačního systému Linux, jehož autorem byl student Univerzity v Helsinkách Linus Torvalds.

Linus Torvalds se narodil roku 1969 v Helsinkách ve švédsky mluvící rodině. Jméno mu rodiče dali podle Linuse Paulinga, držitele Nobelovy ceny za chemii. Poprvé se Torvalds setkal s počítačem už jako dítě, jeho dědeček byl totiž velkým nadšencem do nových technologií. Malý Linus zdědil toto nadšení po něm, záhy se naučil programovat v jazyce BASIC a v roce 1988 nastoupil na helsinskou univerzitu jako student informatiky.

V roce 1990 se seznámil s operačním systémem Unix a programovacím jazykem C, které pak použil při vytváření vlastního operačního systému. Chtěl vytvořit systém, který bude volně přístupný, zadarmo a který budou uživatelé moci sami upravovat. Podle tzv. Linusova zákona, který zní „Je-li dost očí, jsou všechny chyby malé.“, platí totiž, že čím víc lidí vidí kód, tím je pravděpodobnější, že objeví chybu. To se potvrdilo, hned po prvním uveřejnění Linuxu v září 1991, kdy začal Torvalds dostávat emaily od ostatních uživatelů, které kromě pozitivních komentářů a nadšených reakcí obsahovaly také upozornění na chyby. Linux rychle získával na popularitě a rozšířil se do povědomí lidí po celém světě.

Linux je v současnosti jedním z nejrozšířenějších operačních systémů. Běží na něm například Wi-Fi routery, sniperské pušky a tovární počítače. Na linuxovém jádru je také založen systém Android, který používá většina chytrých telefonů. Po operačním systému je dokonce pojmenována planetka (9885) Linux. Ani jeho tvůrce však nezůstal opomenut: Linus Torvalds získal mnohá ocenění na poli technologie a v roce 2000 se v anketě časopisu Time o osobnost století umístil na 17. místě. Kromě toho jméno Torvalds nese i planetka číslo 9793.

Torvalds v současnosti žije s manželkou, jejich třemi dcerami a kočkou v USA. Přestože nyní pracuje pro firmu Open Source Development Labs, stále se podílí na aktualizacích Linuxu a stále vydává nové verze.

Hana Kalábová

 

Více k tématu:

Torvalds, Linus & Diamond, David. 2002. Just for Fun: The Story of an Accidental Revolutionary.

 

Zdroj obrázku: wikimedia commons

 

Jak se liší Linux a Windows?

 

 

Úvod > Finsko100 > Linux – finský úspěch na poli výpočetní techniky