Zářící sněhová vločka

Někdy i drobný nápad dokáže zachránit tisíce lidských životů. K takovým lze rozhodně počítat odrazku pro chodce (finsky heijastin), kterou vyvinul Arvi Lehti z jihofinského Pertteli.

Když se tento zemědělec jednoho podzimního večera počátkem 50. let vracel s koňským spřežením domů, stal se účastníkem dopravní nehody, kterou jeden z koní nepřežil. Arvi Lehti se rozhodl svému povozu zajistit lepší viditelnost a slepil k sobě dvě trojúhelníkové reflexní odrazky běžně používané na vozidlech. Nejlevnější životní pojištění bylo na světě.

Arvi Lehti měl známého u dopravní policie a toho nenápadný vynález velmi zaujal. Povozy označené novým typem odrazky byly ve tmě vidět z třikrát větší vzdálenosti a jejich bezpečnost se tak významně zvýšila. V 60. letech vložil venkovský vynálezce mezi odrazky háček pro snadnější zavěšení a zrodily se reflexní odrazky určené chodcům. Rychle se začaly šířit po Finsku a pronikly i do dalších severských zemí. Ze zemědělce se stal ředitel továrny na reflexní prvky. Aby se praktický předmět zalíbil i dětem, bylo potřeba inovovat jeho příliš fádní vzhled. Dnes už klasickou odrazku ve tvaru sněhové vločky si v 70. letech nechal patentovat syn vynálezce, Taisto Lehti, který se po otcově předčasné smrti postavil do čela firmy Talmu, dnes součásti koncernu Hella Lighting Finland oy.

Kromě původních odrazek z tvrdého plastu se dnes vyrábějí i odrazky z měkčích plastových materiálů, které mají sice o trochu menší účinnost, ale lze je vytvarovat do téměř jakékoliv podoby. Z praktického bezpečnostního prvku se tak postupem let stal i módní doplněk. Mnoho designérů se pyšní tím, že kromě jiných předmětů navrhují i svoje odrazky. A tak se lze setkat s odrazkami pro chodce ve tvaru zvířat, komiksových postaviček nebo třeba klasického vzoru Unikko (květ vlčího máku) oděvní firmy Marimekko. Z reflexních materiálů se však dnes vyrábějí i šperky, batohy, čepice či celé oděvy, které jsou nejen krásné, ale hlavně svým uživatelům zachraňují životy ve tmě. A té si lidé na Severu užijí do sytosti.

Lenka Fárová

 

Obrázky – zdroje: vaunuaitta.fi, anna.fi, finlandia.org.mx

Odrazka Unikko firmy Marimekko:

Z odrazek pro chodce se stal důležitý vývozní artikl:

 

Úvod > Finsko100 > Zářící sněhová vločka