Lenin a Finsko

„Sbohem, Finové!“ zvolal prý V. I. Lenin v dubnu 1917 na nádraží v západofinském Torniu – které bylo stále ještě součástí ruské říše – nasedl zpět do vlaku a vydal se přes celé Finsko do Petrohradu vstříc socialistické revoluci. Zakončil tak týdenní cestu ze švýcarského exilu, z něhož si speciálním vlakem s právem exteritoriality vezl i několik desítek soudruhů a budoucích revolucionářů. Do Finska poté ještě nakrátko uprchl před zatykačem Prozatímní vlády na přelomu srpna a září, ale v říjnu se již natrvalo vrátil do Petrohradu, kde právě propukla Velká říjnová revoluce.

Leninovo „loučení“ s Finskem před tím, než starému světu definitivně zasadil smrtelnou ránu, nebylo náhodné. Lenin měl k Finsku osobitý a s největší pravděpodobností i velmi vřelý vztah. Strávil v něm totiž mezi léty 1906 a 1907 část svého nuceného exilu. Jeho osobní náklonnosti vůči nejzápadnější provincii ruské říše byla také přičítána ochota ruských bolševiků uznat jako první na světě finskou nezávislost, a to necelý měsíc od jejího vyhlášení, 31. 12. 1917. Toto populární – a velmi zjednodušující – historické vyprávění se ve Finsku tradovalo zejména během studené války, kdy země udržovala, či spíše byla nucena udržovat, nadstandardní vztahy se Sovětským svazem.

Ještě z jednoho důvodu má Finsko v historii bolševického hnutí privilegované postavení. V roce 1905 zde Lenin na stranickém sjezdu, který byl z bezpečnostních důvodů přesunut z Petrohradu do Tampere, poprvé potkal svého budoucího spolupracovníka a následovníka – J. V. Stalina. Mimochodem: ten byl údajně zklamán Leninovou malou výškou. Ve stejné budově, kde k osudovému setkání došlo, dnes funguje jediné muzeum V. I. Lenina v západní Evropě. Až donedávna bylo muzeum lehce bizarním Leninovým skanzenem v cimrmanovském duchu („na této lavici V. I. Lenin přespával“). V roce 2016 však prošlo zásadní proměnou a připravilo kritičtější expozici o sovětském komunismu. Úlitbou návštěvníkům, kteří se musí za všech okolností bavit, jsou voskové figuríny Lenina a Stalina, u nichž si lze – dle propagačních materiálů muzea – udělat selfie. Tak až budete v Tampere, neváhejte!

Bára Skálová

 

Obrázky – zdroje: wikimedia commons, www15.uta.fi, lenin.fi

 

Lenin se poprvé setkává se Stalinem (ze sbírek Leninova muzea v Tampere):

 

Selfie s Leninem (Leninovo muzeum v Tampere):

 

 

Úvod > Finsko100 > Lenin a Finsko