Finlayson – originální bytový textil

Tato původně textilní továrna, nyní designové studio bytového textilu s více než šedesátiletou tradicí, patří k předním designovým společnostem srovnatelným s dalšími finskými značkami jako Iittala, Arabia či Marimekko. Všechny tyto společnosti se dokázaly prosadit mimo Finsko a jejich produkty se prodávají po celém světě.

U zrodu společnosti stál skotský průmyslník James Finlayson (1772‒1852). Ten pobýval na přelomu 18. a 19. století v Rusku, kde působil jako odborník na tkací stroje. Od roku 1809 patřilo k Rusku i Finsko, a tak netrvalo dlouho a James na misijní cestě navštívil Tampere, které mu díky peřejím Tammerkoski připadalo jako vhodné místo pro založení továrny poháněné vodní silou. Poté, co obdržel povolení od finského sněmu, se do Tampere i s manželkou Margaret přestěhoval. Založení továrny v roce 1820 bývá považováno za počátek průmyslové revoluce v Tampere. V roce 1836 James Finlayson sice továrnu prodal, ovšem jeho jméno nesla i nadále, byť on sám se později vrátil do Skotska. Továrna se postupně rozrostla v největší industriální komplex v severských zemích a v době své největší slávy měla přes 3000 zaměstnanců. Vzhledem k tak velkému počtu lidí se z průmyslové čtvrti stalo město ve městě, v němž nechybělo ani odpovídající zázemí jako například nemocnice, škola, lékárna, kostel, chudobinec či sirotčinec. V tovární hale Plevna se 15. března 1882 vůbec poprvé v severní Evropě rozsvítilo umělé elektrické osvětlení.

V roce 1900 nechala společnost Finlayson vytisknout svůj první designový katalog s více než třemi tisíci vzorovanými látkami z nejrůznějších materiálů. V následujících desetiletích se produkce stále více otevírala koncovým zákazníkům, ať už zakládáním vlastních obchodů, či větším důrazem na propagaci a marketing. Milníkem v historii společnosti bylo založení studia Finlayson v roce 1951. Do studia byli najímáni umělečtí návrháři, kteří měli za úkol vytvořit originální, minimalistické, sytě barevné a svěží návrhy. Mezi prvními vznikaly zbrusu nové motivy na povlečení, poté přibyly i ručníky, závěsy, záclony, kuchyňské utěrky, zástěry a jiný bytový textil. Některé z tehdejších návrhů jsou oblíbené dodnes – například abstraktní design „Coronna“ od Aini Vaari z roku 1958 a „Elefantti“ od Lainy Koskely z roku 1969.

Od 70. let Finlayson nabízí také zboží s nesmírně oblíbenými postavičkami z knih finskošvédské spisovatelky Tove Janssonové – mumínky. V současné době nabízejí i některé české e-shopy se severským designem povlečení nebo osušky, jejichž hlavním motivem jsou právě obyvatelé Muminího údolí. Další populární vzory vzdávají úctu finskému umělci známému pod pseudonymem Tom of Finland, který se proslavil grafickým gay pornem, nebo pocházejí od návrháře Samiho Vulliho, autora povlečení „Otso“ s medvědí rodinkou. Kontrast bílého podkladu a černých medvědů je doplněn o velmi moderní a oku lahodící tyrkysovou barvu, která celému motivu dominuje. Finlayson navíc nedisponuje jen krásnými a jedinečnými návrhy, ale dává si záležet i na zpracování a výběru materiálů.

I když většina továren v tamperské staré průmyslové čtvrti v centru v podstatě ukončila provoz koncem 20. století, neznamená to, že by budovy jen pomalu chátraly. Naopak. Jak je na Severu dobrým zvykem, rozsáhlý a architektonicky zajímavý komplex našel nové využití. Bývalé tovární haly byly přestavěny na administrativní a nákupní centra, sportovní zařízení, obchůdky, řemeslné dílny, restaurace či kavárny. Například v tovární hale Plevna se v dnešní době nachází pivnice a multikino. Nápaditě tematická výzdoba ulic však dokládá, že ani na minulost se tu nezapomíná.

Jitka Jindřišková

 

Obrázky – zdroje: wikimedia commons, www.plevna.fi, Z. Vorlíková, 5thwavebrands.com

 

Textilní továrna Finlayson na archivním snímku z počátku 19. století:

 

Instalace z obnošených sak v areálu továrny Finlayson – Kaarina Kaikkonen: Varjo (Stín, 2015)

 

K oblíbeným motivům látek firmy Finlayson patří např. Elefantti (Slon, 1969) a Otso (Medvěd, 2014):

Úvod > Finsko100 > Finlayson – originální bytový textil