Jak vypadá finský street art?

Street art je ve Finsku zatím ještě poměrně novým fenoménem a povědomí o umělcích, kteří jej tvoří, ještě neproniklo k širší veřejnosti. Ať už však máme na mysli „klasický“ street art na ulicích či ten přenesený do galerií, je jeho vývoj v zemi v posledních letech dynamický a přestože se vyskytuje ponejvíce v helsinské aglomeraci, rychle se rozšiřuje i do dalších oblastí.

Street art jakožto samostatně chápaná forma umění je ve Finsku záležitostí posledních deseti let. Jeho kořeny však sahají do první poloviny 80. let 20. století, kdy se ze Spojených států do velkých evropských měst dostal fenomén graffiti v rámci vlivného proudu hiphopu. Nově vzniklá helsinská graffiti subkultura zažila svá světlá i méně slavná období, obecně se však za její zlatou éru považují právě 80. léta a za „dobu temna“ pak roky 1998 až 2008, kdy v hlavním městě probíhal projekt nulové tolerance vůči graffiti Stop töhryille (Stop čmáranicím).

Uvolnění poměrů po roce 2008 přispělo k vytvoření dlouho žádaného prostoru pro vývoj modernějšího graffiti a konečně i street artu. Graffiti a street artová tvorba se postupně stala součástí jak veřejného prostoru, tak i uměleckých institucí, a začala být odbornou i laickou veřejností přijímána jako nová forma umění. V současné době nejsou nikterak neobvyklé nejrůznější street artové a graffiti workshopy pro všechny věkové kategorie. (Už jste někdy slyšeli o „sprejujících babičkách“? Přesně takový popis odpovídá finské K65 Crew.)

Nejlépe se o finském street artu dá informovat přímo na místech jeho největší koncentrace, tedy na legálních plochách. Při návštěvě Helsinek se vyplatí zajít především do oblasti bývalé elektrárny v Suvilahti, kde v roce 2009 vznikla první finská legální graffiti a street artová zeď; oblast je v současnosti kulturním centrem a žije nejen tímto druhem umění. Blízko Suvilahti se nachází také známá zeď v Kalasatama. Street art můžete dále hledat především v centru hlavního města (např. prostor před muzeem současného umění Kiasma) a na stanicích příměstských vlaků nebo metra (např. Myyrmäki nebo Kamppi). Přímo na street art a graffiti se zaměřuje oceňovaná galerie Artsi ve Vantaa.

Současnou finskou street artovou scénu mezi jinými představují umělci Sampsa, Pete „Hende“ Nieminen, Jussi TwoSeven, Paula Suominen (viz úvodní obrázek) nebo skupina Multicoloured Dreams. Street art v podání těchto a dalších tvůrců má nejrůznější podoby; přestože převážná většina děl zůstává obsahově neutrálních, čas od času se v nich projeví i politická angažovanost. Častým motivem je příroda, ale v dílech najdeme i širokou škálu různých postav od finských politiků po kalevalské hrdiny. Zajímavá díla mohou vznikat jak legálně, tak ilegálně, a proto se při cestách po Finsku vyplatí mít oči otevřené: člověk nikdy neví, na co může narazit na ulicích, v podchodech, kolem stavenišť, v galeriích nebo v některých případech dokonce i v lese.

Laura Kauppinenová

 

Obrázky – zdroje: yle.fi, L. Kauppinenová

 

Kuopio: Variace na tradiční savoský pokrm kalakukko (doslova: „rybí kohout“) (Street Art Vantaa, 2016)

Vantaa: Ježíš na zdi vyhořelého kostela (Hende, 2014)

 

Úvod > Finsko100 > Jak vypadá finský street art?