Celé Finsko tančí letkis

Na přelomu zimy a jara roku 1964 dosáhla ve Finsku vrcholu nová móda – tanec letkis. Jeho obliba byla tak obrovská, že lze hovořit až o letkisové horečce nebo letkisovém šílenství. Z letkisu se stal nový sport a lidé se neustále pokoušeli o vytvoření nového letkisového rekordu, ať už v počtu tanečníků, nebo v délce tance. Velkou popularitu si ale letkis získal také v dalších evropských zemích, v Japonsku a Latinské Americe.

Celé jméno tohoto tance zní letka-jenkka a jak už název napovídá, jedná se o druh tance jenkka, což je finský párový tanec podobný polce, který se i dnes těší ve Finsku velké oblibě. Pokud se jenkka tančila v zástupu za sebou, nazývala se letka-jenkka (letka označuje hada). Tento poměrně dlouhý název se ale v nářečí z okolí Helsinek zkrátil na letkis, a pod tímto názvem se tanec rozšířil do celého světa.

Stejné jméno nese i skladba, na kterou se tanec tančí. První (s názvem Letkajenkka) složil Erik Lindström a objevila se v říjnu 1963. Nejznámější skladba se jmenuje jednoduše Letkis a jejím autorem je Rauno Lehtinen – existuje ve stovkách různých verzí, které vyšly v různých zemích a v různých jazycích. Země od země se liší také názvy, pod nimiž tanec vstoupil do povědomí lidí – lze se setkat např. s verzemi Le Letkis, Finnjenka, Let’s Kiss, Lasst uns küssen a s mnoha dalšími. Poslední dva uvedené názvy podle některých teorií poukazují na to, proč byl tanec tak oblíbený. Slovo letkis totiž mnozí lidé považovali za spojení dvou anglických slov – let a kiss. Očekávalo se tedy, že tanec skončí polibkem.

Obrovská popularita tohoto tance však vyplývá spíš z jeho jednoduchosti. Existuje krátká pomůcka sloužící k zapamatování všech kroků: „Vasen jalka, vasen jalka, oikea jalka, oikea jalka, hyppy eteen, hyppy taakse, 1-2-3!“ Neboli: „Levá noha, levá noha, pravá noha, pravá noha, skok dopředu, skok dozadu, 1-2-3!“

V minulosti proběhla celá řada pokusů o vytvoření rekordu v letkisu, většina v roce 1964 – nejčastěji se soutěžilo v počtu tanečníků a v délce tance. V únoru 1964 například proběhla soutěž v počtu tanečníků a délce „hada“ mezi věčnými konkurenty – městy Turku a Tampere. Vítězem se stalo Turku s řadou o délce 2200 metrů, která tamperskou měřící jen 750 metrů překonala téměř třikrát. Rekord v délce tance vznikl ve stejné době v Kajaani – zdejší studenti vydrželi tančit letkis 10 hodin, 2 minuty a 30 sekund.

Po roce 1965 poklesl jak počet nových rekordů, tak obliba tance, ale přesto se dodnes můžeme s letkisem setkat, a to nejen ve Finsku, ale také u nás (a to nejen na maturitních plesech).

Kateřina Jagošová

 

Letkis v 60. letech 20. století:

 

Letkis jako součást fitness:

 

 

Obrázek – zdroj: yle.fi

Úvod > Finsko100 > Celé Finsko tančí letkis