Kde v přírodě složit hlavu a opéct buřta

Do Finska můžete cestovat kvůli designu, architektuře nebo hudbě. Hlavním finským lákadlem je však bezesporu nádherná příroda. Vydáte-li se do některého z národních parků (kansallispuisto) nebo do jiných turistických oblastí (retkeilyalue), budete jistě mile překvapeni, jak dobře jsou tyto kousky divočiny vybaveny pro turisty. Ve Finsku se vám může snadno stát, že se budete pohybovat několik dní přírodou, aniž byste narazili na živáčka, avšak cestu vám zpříjemní různé přístřešky a ohniště, vždy nachystané k okamžitému použití. Většinu tohoto vybavení spravuje finská vládní organizace Metsähallitus, využití je bezplatné a jejich přesné umístění najdete v místní mapě.

Autiotupa je srub volně přístupný pro všechny turisty. Najdete zde palandu na přespání, jídelní stůl, často také kamna nebo krb, ve kterém si můžete zatopit a také na něm něco uvařit (nechybí zde základní nádobí). Sruby slouží k přenocování na jednu noc a platí, že ten, kdo dorazí později a je unavenější, vás může požádat o uvolnění místa k přespání. Existuje také placená varianta – varaustupa. Jedná se o zamčený srub, kdy lze za poplatek získat klíč v některém z informačních center národního parku.

Kota znamená přístřešek ve tvaru laponského stanu. Uprostřed místnosti je ohniště nebo gril, kolem obvodu jsou lavice, na kterých můžete posedět nebo i přenocovat.

Laavu je na jedné straně do krajiny otevřený přístřešek sloužící k odpočinku, skrytí se před deštěm, ale také k přespání. Před přístřeškem je umístěno ohniště, kde můžete nechat oheň hořet a hřát celou noc.

Keittokatos je otevřená stavba se střechou sloužící především k vaření a grilování.

V blízkosti budov většinou naleznete také dřevník (puuliiteri) s nařezaným dřevem, ve kterém nechybí pilka a sekera na naštípání dřeva. Nepsané pravidlo říká, že pokud spálíte nachystané dřevo, měli byste naštípat dřevo dalším příchozím. Na některých tábořištích najdete také suchý venkovní záchod (kuivakäymälä) a místo na třídění odpadu.

Tulipaikka/tulentekopaikka je otevřené ohniště. Ohniště mívají také železný grilovací rošt.

V některých národních parcích se dokonce můžete osvěžit ve volně přístupných saunách.

Pokud se chystáte do Finska a nechcete přespávat v otevřených chatách v národních parcích nebo ve stanech, můžete si pronajmout jednu z mnoha zdejších chat nebo chalup (vuokramökki). K největším internetovým portálům zprostředkujícím pronájem chat patří např. www.nettimokki.com nebo www.lomarengas.fi. V těchto případech se však připravte, že zaplatíte navíc poplatek za zprostředkování. Druhou možností je hledat na inzertních portálech nebo chatu najít přímo přes vyhledávač pomocí vhodných vyhledávacích výrazů, např. kombinace slov „mökki, vuokramökki, lomahuvila“ atd. a oblasti, ve které chcete strávit dovolenou. Ceny za chatu na jednu noc se velmi liší a záleží na velikosti chaty a jejím vybavení. V inzerátech se pak zaměřte na informace, zda lze k chatě dojet autem (některé chaty jsou na ostrovech a dostanete se k nim pouze lodí, jiné nejsou dostupné autem v zimním období), jak vzdálená je autobusová zastávka, obchod či restaurace. Zjistěte si, zda je v chatě elektřina (chata bez elektřiny se finsky řekne sähköistämätön mökki), záchod uvnitř (sisä-wc) nebo venkovní suchý (ulkokäymälä) a tekoucí voda (vesijohto). Důležitou součástí finské chaty je samozřejmě sauna, která může být elektrická (sähkösauna) nebo se v ní zatápí dřevem (puulämmitteinen sauna). Sauna může být také samostatnou budovou na břehu jezera (rantasauna).

Jana Zmrzlíková

 

Kota uvnitř – NP Pallas-Yllästunturi:

Chata na břehu jezera

 

Obrázky – zdroj: J. Zmrzlíková

Úvod > Finsko100 > Kde v přírodě složit hlavu a opéct buřta