Oáza ticha v srdci finské metropole

Kaple v Kamppi (Kampin kappeli)

V roce 2012, kdy se Helsinky staly světovým městem designu (World Design Capital), přibyla v centru města nedaleko hlavního autobusového nádraží a na dohled od muzea současného umění Kiasma, drobná, ale nepřehlédnutelná stavba – Kaple ticha v Kamppi. Zlatavě medová oblá stavba někomu možná připomíná obří šálek, jinému bok zaoceánské lodi či snad archy Noemovy, v každém případě však přitahuje pohledy všech kolemjdoucích.

Kapli navrhl Mikko Summanen z helsinského architektonického ateliéru K2S. V duchu tradic finské architektury a designu pracoval autor s nejpoužívanějším místním materiálem, tedy dřevem. Venkovní plášť jedenáct a půl metru vysokého objektu tvoří vodorovně kladená ohýbaná smrková prkna, jejichž povrch byl upravený speciálním nanotechnologickým voskem. Díky němu za slunečního svitu stavba doslova září. Vnitřní obložení stěn je vyrobeno z olšových desek, které byly vyfrézovány podle oválného půdorysu hlavního sálu, jednoduché kostelní lavice i vnitřní dveře jsou jasanové. Světlo do kaple proniká pouze nepřímo okny umístěnými po obvodu rovné střechy, takže sakrální prostor působí velmi útulně a návštěvníka svou intimitou vybízí ke zklidnění, relaxaci a kontemplaci, přestože se budova nachází v patrně nejrušnější části finské metropole. Inovativní technologie použité při stavbě i celé její architektonické řešení získaly několik ocenění, mj. The Chicago Athenaeum International Architecture Award (2010). Za zmínku stojí i fakt, že fotodokumentaci procesu výstavby kaple pořizoval Antonín Halas, absolvent fotografie pražské FAMU, který žije v Helsinkách.

Kaple je pro veřejnost otevřená po celý den a ve vstupní místnosti, kde se konají i menší výstavy, je možné se kdykoliv setkat a neformálně si promluvit jak se zástupci církve, tak s pracovníky sociálního odboru městského úřadu, kteří případně mohou pomoct i s řešením problémů, které příchozí trápí. Většina návštěvníků však do kaple přichází načerpat zejména klid a sílu, která vyzařuje z použitých přírodních materiálů v tomto pozoruhodném prostoru.

 

Lenka Fárová

Interiér kaple

 

Hra světla na dřevěném plášti kaple

 

obrázky – zdroj: Wikimedia Commons, L. Fárová

 

Úvod > Finsko100 > Oáza ticha v srdci finské metropole