Finsko a Eurovize

Možná jste si všimli, že v květnu proběhl další ročník hudební soutěže Eurovize. Letos se konala na Ukrajině a vítězem se stal Portugalec Salvador Sobral. V Česku se soutěž netěší příliš velkému zájmu, v některých zemích je jí však věnováno více pozornosti – například ve Finsku. Finové sice nepropadají podobné hysterii jako jejich švédští sousedé, nicméně Euroviisut, jak se soutěži ve finštině hovorově přezdívá, má pro Finy mnohem větší význam než pro nás.

Soutěž vznikla v roce 1956 a po celou dobu své existence se profiluje jako striktně apolitická. I při zběžném pohledu je však jasné, že to tak úplně neplatí. Již hlasovací systém, ve kterém většina zemí pravidelně podporuje své sousedy a geopoliticky spřízněné země, vypovídá o opaku. Názornou ukázkou byl letošní skandál, kdy Ukrajina nedovolila ruské reprezentantce vstup do země.

Eurovize má být především oslavou hudby, kvalita předváděných písní je ovšem často více než diskutabilní. Zejména v posledních letech má Eurovize pověst spíše kýčovité kolotočové show. Stále více se také vytrácí rozmanitost jednotlivých národů, protože téměř všichni zpívají anglicky.

Ale zpět k Finsku. V letošním ročníku dopadlo stejně jako Česká republika – obě země vypadly v prvním semifinále. Obzvlášť v případě Finska je to škoda, protože příjemná a poutavá balada Blackbird v podání popového dua Norma John patřila k tomu lepšímu, co letošní ročník nabídl. Pro pódium Eurovize ale nejspíš nebyla dostatečně výrazná a bombastická.

Ve srovnání s Českem má ovšem Finsko mnohem delší a úspěšnější historii. Finsko se Eurovize zúčastnilo už celkem jednapadesátkrát. Velkého úspěchu dosáhlo jedinkrát, a to v roce 2006, kdy se stalo vítězem celé soutěže. Bizarní kapela hudebníků převlečených za monstra s názvem Lordi tehdy zvítězila s písní Hard Rock Hallelujah. Jedná se o první a dosud jedinou vítěznou hard rockovou píseň. Účast kapely samozřejmě vyvolala kontroverzní reakce. Vzezření jejích členů nicméně dokonale naplnilo koncept freak show, což zřejmě rozhodlo o vítězství. Tento úspěch ve Finsku odstartoval vlnu euforie a popularita dříve okrajové skupiny raketově vzrostla.

Kromě toho se ale Finsku v Euroviisut v posledních letech moc nedaří. Nejednou skončilo úplně poslední a do finále se naposledy podívalo v roce 2014. Ke cti lze Finům přičíst alespoň to, že na rozdíl od většiny ostatních zemí do Eurovize poměrně často vysílají i písně v jiných jazycích než v angličtině. Za posledních deset let Finsko reprezentovala hned třikrát píseň finskojazyčná (v letech 2008, 2010 a 2015), v roce 2012 pak pro změnu švédskojazyčná (zajímavé srovnání – Švédsko na Eurovizi naposledy vyslalo píseň ve švédštině v roce 1998).

Nezbývá než doufat, že Finové brzy prolomí řadu nezdarů a alespoň se přiblíží úspěchu z roku 2006. A pokud ne, svět finského popu se nejspíš nezboří – možná není zase tolik o co stát.

 

Petr Kujal

 

Lordi – finští vítězové ročníku 2006

 

Letošní finské vystoupení – duo Norma John

 

 Vítěz letošního ročníku – Portugalec Salvador Sobral

Obrázek – zdroj: RTÉ Archives

Úvod > Finsko100 > Finsko a Eurovize