Vappu – svátek práce, studentů a alkoholu

Na 1. máje se třešně ve Finsku teprve probouzejí ze zimního spánku a rozhodně nemají v úmyslu rozkvést pro polibkuchtivé milence. 1. máj proto ve Finsku není čas lásky, nýbrž čas jednoho z nejoblíbenějších finských svátků – Vappu. Vappu vlastně začíná už den předem, tedy 30. dubna. Zatímco Češi se loučí se zimou pálením čarodějnic, Finové začínají s předstihem slavit svátek, jehož původní význam jsme u nás po několika desetiletích povinných prvomájových průvodů ochotně zapomněli – svátek práce.

Ale buďme upřímní – i ve Finsku původní svátek oslavující práci ztratil do značné míry svůj význam a stal se především svátkem studentů, je tedy obdobou českého majálesu. Univerzitní studenti si oslavy Vappu umějí náležitě užít, takže 30. dubna ulice univerzitních měst zaplavují pestrobarevné davy veselých a alkoholem notně posilněných postav s bílými čepicemi. Pestrobarevnost davu mají na svědomí především speciální studentské kombinézy – haalarit, které barevně odlišují studenty různých fakult a vysokých škol. Kombinézy jsou všemožnými způsoby dozdobovány a podle nášivek a různých úprav lze o nositeli kombinézy zjistit mnohé – jestli má lásku na jiné fakultě, v jaké zemi byl na studentské výměně, na jakých fakultách má dobré přátele, zda – v případě mužů – prošel základním vojenským výcvikem a s jakou hodností, a mnoho dalších osobních zajímavostí.

Kromě barevné kombinézy nosí finští studenti ještě jeden specifický módní doplněk – bílou čepicí s černým štítkem neboli ylioppilaslakki. Čepici dostane ve Finsku každý úspěšný maturant a obvykle je s příslušnou hrdostí nošena právě během svátku Vappu. Bílou studentskou čepicí je v Helsinkách slavnostně dekorován i secesní akt Havis Amandy na náměstí Kauppatori v centru města. Čepice je soše mořské panny, familiárně a něžně nazývané Manta, nasazována každoročně v podvečer Vappu již od roku 1909.

Vappu je především svátkem studentů, a proto není divu, že při oslavách teče alkohol proudem. S Vappu je neodmyslitelně spojena především sima neboli finská medovina. Dnes však již hlavní přísadou nebývá med, nýbrž citrusové plody a třtinový cukr, a mnoho Finů si tento nápoj vyrábí doma. Neslaví se však jen alkoholem, typickou pochutinou je sladké pečivo připomínající klubko hadů – tippaleipä.

A co tedy slovo Vappu vlastně znamená? Vraťme se obloukem k českému pálení čarodějnic, někdy nazývanému Valpuržinou nocí. Právě svátek svaté Valburgy, spojený se zapalováním očistných ohňů, dal jméno i finskému svátku Vappu. Připijme tedy simou na zdraví všem – pracujícím, studentům i čarodějnicím!

Bára Skálová

 

Socha Havis Amandy se studentskou čepicí:

Studentské kombinézy – haalarit:

Sima a tippaleipä:

 

obrázky – zdroj: Wikimedia Commons; www.fulbright.fi

Úvod > Finsko100 > Vappu – svátek práce, studentů a alkoholu