Chůze na sněžnicích – moderní finský sport

Jaký zimní sport je na techniku jednodušší než lyžování a o třetinu fyzicky náročnější než chůze? Chůze na sněžnicích!

Přestože sněžnice (lumikengät) jsou starý vynález a jako „zimní dopravní prostředek“ sloužily už v době kamenné, a to především v severní Americe, ve Finsku byly v historii využívány pro pohyb v zasněžené krajině spíše lyže. Jako sportovní aktivita začíná být chůze na sněžnicích ve Finsku populární až koncem 20. století.

Na sněžnicích se můžete ve Finsku pohybovat téměř kdekoli – většina letních turistických tras je v zimě schůdná na sněžnicích. Navíc vzhledem k stoupající popularitě začala Metsähallitus (finská státní organizace, která se stará o lesy, národní parky atd.) na zimu značit speciální trasy určené pro chůzi na sněžnicích a v propagačních materiálech najdete doporučení, kam se v turisticky atraktivních oblastech na sněžnicích vydat. V mnoha národních parcích, především na severu, také nabízejí zapůjčení sněžnic a společné vycházky s průvodcem. Nejpříjemnější je chůze na sněžnicích v pozdní zimě a na začátku jara, kdy už sníh díky několikerému tání a následnému zmrznutí leží ve vrstvách a člověk se tolik nepropadá. Naopak v čerstvém prašanu je pohyb dosti náročný i na sněžnicích.

Výhody sportu

Pro chůzi na sněžnicích není potřeba žádný speciální výcvik. Oproti pohybu na lyžích se na sněžnicích stoupá přímo kolmo ke svahu, při klesání se nepluží, ale zaujme se sedavá pozice a schází se dolů s využitím hrotů na spodní straně sněžnic, které se zapichují do sněhu.

Chůze na sněžnicích je velmi zdraví prospěšná. Aktivitou posilujete svaly na nohách, trénujete rovnováhu i výdrž. Při používání holí navíc zapojujete horní polovinu těla, posilujete ruce a procvičujete zádové svaly. Vzhledem k tomu, že sníh tlumí nárazy, je chůze na sněžnicích přívětivá k pohybovému aparátu a je vhodná také pro ty, kteří trpí problémy s klouby nebo mají nadváhu.

Vybavení

Sport není náročný na vybavení. Sněžnice snadno naložíte do auta a v terénu připevníte na batoh. Sněžnic můžete sehnat vícero typů. Obecně platí, že širší a větší sněžnice jsou vhodné do hlubokého sněhu a pro lidi vyššího vzrůstu. Pro pohyb na zmrzlém sněhu a pro lidi menšího vzrůstu jsou naopak vhodnější užší a menší sněžnice. Spodní část sněžnice by měla být vybavena hroty, které zajistí dobrý pohyb také na zmrzlém povrchu a do příkrého svahu. Pokud máte možnost, zkuste si sněžnice nejdřív někde vypůjčit a vyzkoušet, jaký typ vám nejvíce padne.

Pro sněžnice nepotřebujete speciální obuv – nasazují se na normální boty. Boty však musí mít vzadu zřetelnou patu, aby bylo možné připevnit vázání. Hole nejsou při chůzi na sněžnicích nutné, ale při pohybu vám pomůžou; zajistí stabilitu, odlehčí zádům a nohám.

Při chůzi na sněžnicích platí stejná pravidla jako při jiném pohybu v přírodě. Je dobré mít dopředu zmapovaný terén, naplánovanou trasu, vzít si dostatek tekutin a také něco k snědku na dodání energie. Ale úplně nejdůležitější je si výlet užít!

Jana Kalinová Zmrzlíková 

Obrázky – zdroje: pixabay.com, wikimedia commons

Původní sněžnice byly z tradičních materiálů, ale základní tvar se nijak nezměnil:

Se sněžnicemi zvládnete i hůře přístupný zasněžený terén:

Úvod > Finsko100 > Chůze na sněžnicích – moderní finský sport