Festival v Kuhmo – komorní hudba v lesích

Finské léto je sice krátké, ale i přesto nabízí velké množství různorodých hudebních festivalů. Na své si přijdou milovníci všech žánrů. Jazzoví nadšenci se mohou vydat na Pori Jazz, fanoušci blues ocení festival Puistoblues v Järvenpää, a pro rockery a metalisty se každoročně pořádá například festival Tuska v Helsinkách. Široká je i nabídka multižánrových festivalů po celé zemi: Provinssi v Seinäjoki, Qstock v Oulu, či Ruisrock v Turku, vůbec největší finský festival. Jedním z největších finských festivalů je i Kuhmon Kamarimusiikki, festival komorní hudby v Kuhmo.

Městečko Kuhmo leží asi 600 kilometrů severovýchodně od Helsinek a asi 50 kilometrů od hranice s Ruskem. Rozloha celé kuhmoské oblasti zhruba odpovídá velikosti Moravskoslezského kraje, a na celém území žije asi 8 500 obyvatel. Kuhmo, které se oficiálně stalo městem až roku 1985, tedy nepatří mezi nejživější místa Finska. Vše se ale každý rok v červenci na dva týdny změní: Kuhmo už od roku 1970 hostí festival komorní hudby, v jehož rámci se koná více než 70 koncertů. Návštěvníků, kteří přijíždějí téměř výhradně z Finska, je každoročně asi 8 000, a počet prodaných lístků tradičně přesahuje 30 000.

Do organizace festivalu se zapojují téměř všichni obyvatelé městečka, od teenagerů až po seniory. Práce je dost pro každého: je potřeba uklidit a přichystat budovy v jádru dění nehudební části festivalu zvaném Kamarimusiikkikeskus. Jedná se o dva domy, starou saunu a stodolu, z nichž se kromě léta po zbytek roku používá pouze jeden dům. Sauna se během festivalu změní na kuchyni a ze stodoly se stane letní restaurace, pojmenovaná Salakamari po slovenském městě Šaľa, které je partnerským městem Kuhmo. Další sezónní pracovníci nacházejí uplatnění v kavárnách po celém městečku, jedna z nich se nachází v jídelně místní základní školy, ve stánku s palačinkami na břehu jezera Kärenjärvi, při přípravách pódia před každým koncertem, či jako řidiči pro umělce a jejich nástroje.

Organizátoři festivalu si zakládají na neformálnosti celé události. Na koncerty, které se konají v krásném koncertním sále, v místním kostele a v tělocvičně základní školy, návštěvníci chodí zásadně v neformálním letním oblečení. Umělci, kterých každoročně přijíždí z celého světa přes 200, jsou ubytováni ve třídách místní základní školy, kde spí na nafukovacích matracích. Organizátoři zapůjčují umělcům jízdní kola pro rychlejší pohyb po městě, a ti této služby nadšeně využívají. Nečekali byste, že v malém městečku kdesi u hranic s Ruskem potkáte světoznámého houslistu s nástrojem na zádech na kole? V Kuhmo nic neobvyklého. Všechny tyto maličkosti vytváří neopakovatelnou atmosféru, která svou srdečností zapůsobí i na zatvrdilého odpůrce komorní hudby.

Karolína Horká

 

Obrázky – zdroje: kuhmofestival.fi

 

Pracovníci festivalu, návštěvníci a hudebníci u společného táboráku:

http://www.kuhmofestival.fi/cms/kamarimusiikki/1468/2L1H9027.jpg

Koncertní sál:

http://www.kuhmofestival.fi/cms/kamarimusiikki/1431/2L1H8635.jpg

Hráč na violu Vlad Bogdanas:

http://www.kuhmofestival.fi/cms/kamarimusiikki/1611/Vlad%20rocks%20it%20out.jpg

 

 

 

 

Úvod > Finsko100 > Festival v Kuhmo – komorní hudba v lesích