Finsko slaví 100

Kdo se měl stát finským králem? Proč jsou Finové hrdí na svá nářečí? A jaká politická rozhodnutí se zrodila ve finské sauně?

To je jen ukázka témat kampaně Finsko100, kterou bychom se chtěli přihlásit k oslavám stého výročí samostatného Finska.

Před sto lety, přesně 6. prosince 1917, schválil Finský parlament prohlášení nezávislosti, které vydal senát, tedy tehdejší vláda pod vedením Pehra Evinda Svinhufvuda již o dva dny dříve. Výročí této události si Finové připomínají každoročně, ale letos přece jen víc. Celoroční oslavy zahájil monumentální novoroční ohňostroj v Helsinkách a od toho okamžiku probíhá po celé zemi i na mnoha místech v zahraničí série nejrůznějších akcí, anket, konferencí a jiných událostí, která vyvrcholí v prosinci tohoto roku.

Kampaň Finsko100 by se ráda připojila k výše zmíněným akcím a ve stovce krátkých textů z deseti různých oblastí zahrnujících mj. finskou historii, kulturu, přírodu či sport chce přinést nové úhly pohledu na tuto inspirativní severskou zemi i na některé česko-finské souvislosti. Hlavním mottem oslav ve Finsku je heslo „Yhdessä“, tedy společně, a proto jsme se i my rozhodli spojit síly. Na kampani se podílejí učitelé, studenti i absolventi oddělení finských studií Filozofické fakulty Karlovy univerzity a oddělení baltistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity i spolupracovníci ze Skandinávského domu. A můžete se do ní zapojit i vy, pokud budete sledovat naše webové či facebookové stránky, na kterých se kromě plánovaných článků o nejrůznějších aspektech finské společnosti budou postupně objevovat i menší ankety, soutěže a další odkazy na aktuální dění ve Finsku.

Tervetuloa mukaan!

 

Za tým Finsko100

Lenka Fárová, Petra Hebedová a Michal Švec

 

Další materiál k tématům článků naleznete i na FB: https://www.facebook.com/Finsko100/

 

 

Úvod > Finsko100 > Finsko slaví 100